amb Pa’tothom

Des de 2009 col·laborem amb el Forn de teatre Pa’tothom i l’Escola Viver Castell de Sant Foix finançant tallers de teatre pels joves del centre, tots ells amb diferents tipologies de discapacitats mentals.

L’escola pertany a l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i procura la integració socio-laboral de l’alumnat a través, i fonamentalment, la preparació i capacitació dels infants i els joves pel món laboral. El teatre s’ha constituït com a un element clau per a aconseguir aquest objectiu, complementant altres projectes. A més l’entorn geogràfic on està ubicada l’Escola-Viver permet l’organització d’activitats pròpies de la jardineria i horticultura ornamental, afavorint la formació i el desenvolupament personal de l’alumnat.

El projecte teatral dóna als joves eines per a la vida quotidiana: seguretat, autonomia, capacitat de comunicar-se; els ajuda a plantejar-se coses, a vegades difícils d’abordar acadèmicament i contribueix amb l’augment de la seva autoestima.

El treball s’ha centrat en dues fases.

En una primera fase s’han reunit quatre grups d’alumnes (unes 45 persones del centre), amb classes setmanals ens les que es treballava a través del teatre eines socials com les relacions interpersonals, l’autoestima, la cooperació i cohesió dins els grups, i la capacitat expressiva de cadascú. En els exercicis de classe s’han desenvolupat jocs vivencials i improvitzacions abordant temes sobre la problemàtica que uneix aquest col·lectiu, i sobre els somnis i vivències que comparteixen, i a partir dels exercicis de classe, s’ha anat elaborant la creació col·lectiva d’una obra teatral.

La segona fase ha culminat un fi de curs amb l’obra de teatre de creació pròpia “Una excursió accidentada”. Aquesta segona fase planteja nous objectius que són, bàsicament, el responsabilitzar-se en la creació d’un projecte comú, és a dir, una obra de teatre. Per tant es treballa el fet de construir, saber crear, proposar i fixar escenes. Construir un personatge construint una manera de pensar i comportar-se, de parlar, etc. La fase de cohesió era bastant bona sense cap problema específic el que afavoreix un treball positiu sense protagonismes ni subgrups divisors.

www.patothom.org